НСТУ не надала інформацію про замовлену на каналі UA:Закарпаття та радіо Тиса FM політичну рекламу

Опубліковано:

 

У Центральній дирекції ПАТ “Національна Суспільна Телерадіокомпанія України” у відповідь на прохання представниці закарпатської ОПОРИ надати перелік кандидатів у Президенти України, які замовили політичну рекламу на телеканалі “UA: Закарпаття” та радіо “Тиса FM”  відповіли, що така інформація не створена та незадокументована у телерадіокомпанії.

1 березня 2019 року комунікаційниця ОПОРИ надіслала запит на доступ до публічної інформацію на адресу філії ПАТ НСТУ “Закарпатська регіональна дирекція” із проханням надати перелік кандидатів у Президенти України, які у рамках Закону України “Про вибори Президента” замовили та розмістили політичну агітацію на телеканалі “UA: Закарпаття” та радіо “Тиса FM” у період з 1 по 28 лютого та у період з 1 по 29 березня із зазначеним загального часу замовленої реклами. Також у запиті було питання про суму сплачених коштів за рекламу в ефірі.

У Закарпатській регіональній дирекції Суспільного відповіли, що питання розміщення політичної агітації кандидатів у Президенти України (в тому числі регіональних) теле- та радіоканалах із логотипом “UA:Суспільне” знаходиться у компетенції Центральної дирекції ПАТ “НСТУ”.

Відтак аналогічний запит представниця ОПОРИ надіслала на електронну адресу Суспільного 4 березня. У відповіді, яка датована  05 квітня 2019 року, йдеться, що запитувана інформація наразі не створена та не задокументована у телерадіокомпанії.

“Запитувана інформація потребує додаткового опрацювання, аналізу та узагальнення для формування консолідованого документа, створення якого наразі не передбачено ПАТ “НСТУ”. Зважаючи на це, телерадіокомпанія не є розпорядником запитуваної інформації”, – йдеться у відповіді на запит.

“У факті не надання відповіді на конкретне питання з боку Суспільного мовника вбачаються ознаки порушення Закону “Про доступ до публічної інформації”, – зазначає обмудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА  у Закарпатській області Ярослав Гулан. – Інформація про те, скільки об'єму реклами від кандидатів на закарпатських регіональному каналі та радіо НСТУ є не лише публічною, а й суспільно-важливою, адже виборці мають знати скільки грошей кандидати заплатили НСТУ, і, власне, скільки НСТУ отримала цих грошей, враховуючи, що компанія є де-факто державною, тобто такою, на роботу якої виділяються гроші платників податків”.

Ярослав Гулан наголошує, що згідно із пунктом 4 частини 2 статті 13 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією). Крім того, згідно із нормами цього Закону, відповідь повинна бути надана не пізніше 5 робочих днів із моменту реєстрації запиту, а листа від Суспільного мовника довелося чекати фактично місяць.

Запитувана інформація є у володінні НСТУ, адже ч.1 ст. 62 Закону України “Про вибори Президента України” зобов'язує  всі телерадіокомпанії надавати  всю інформацію про виділення ефірного часу для проведення передвиборної агітації, а у разі необхідності – копії відповідних угод, платіжних документів і передач у запису на плівці та інших носіях інформації на письмові запити ЦВК або Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Тому на відповідь із НСТУ на запит буде подана скарга до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушення права запитувачки на публічну інформацію. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

ОПОРА Закарпаття

Про Захід