Як в ужгородському скансені Міжнародний день музеїв відзначали (Фото)

Опубліковано:

 

18-го травня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту було святково та затишно. Музейники святкували своє професійне свято. Замкова гора, старе закарпатське село, народна пісня й танець, величезна кількість відвідувачів – все це створило неповторну атмосферу.

Цьогоріч, як і в попередні роки ужгородський скансен підготував масштабну та різноманітну програму для своїх відвідувачів. У музеї вже стало доброю традицією розпочинати великі фестивальні дійства святковим Богослужінням в Шелестівській церкві. Так було й цього разу. Архієрейську службу з нагоди 10-річчя відновлення Богослужінь у храмі проводили єпископи Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік та Ніл.

Отримавши благословення від Мілана Шашика учні шкіл естетичного виховання з усіх районів краю розпочали ІХ Обласний дитячий фольклорно-етнографічний фестиваль “Веселковий передзвін”. У ньому взяло участь 57 колективів, які демонстрували народні пісні, танці, традиційне народне вбрання.

Упродовж дня всі охочі мали змогу власноруч виготовити глину тарілку чи глечик, народну іграшку, ляльку мотанку, кошик з лози, докласти власних зусиль для кування середньовічного меча. Допомагали в цьому відвідувачам музею народні майстри – Андрій Зубенко, Марія Полянко, Людмила Губаль, Марія Купар, Оксана Метзгер, Олена Сігетій, Іван Гимбар, Степан Руснак та Роман Мурник.

Велике зацікавлення як у малечі, так і у дорослих викликав відкритий урок з виготовлення автентичних середньовічних виробів зі шкіри, який проходи у старій школі з с. Синевирська Поляна Міжгірського району. У музейній корчмі можна було дегустувати екопродукцію від господарства “Турянський часник” з с. Турʼя-Ремета Перечинського району.

Вже четвертий рік поспіль ужгородський скансен долучається до загальноєвропейської акції “Ніч у музеї”. Нічні відвідини щороку збираю велику кількість відвідувачів. Цьогорічну програму “Ночі в ужгородському скансені” умовно можна було розділити на дві частини – народні традиції та сучасне музичне мистецтво. Вечірні святкування розпочались із виступу фольклорного ансамблю “Лемківчанка” з с. Зарічево Перечинського району (керівник – Марія Низовець). Атмосферу старовини для гостів своєю унікальною програмою із показом традиційних народних костюмів краю створив Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Весняний настрій через пісні-гаївки та календарно-обрядові ігри-танці дарували студенти філологічного факультету Ужгородського національного університету.

Після традиційної у старому селі залунала й сучасна музика у виконанні Пап-джаз квартету під керівництвом Віллі Паппа. Спеціальним гостем музейного свята став Оркестр радості Ватага. Відвідувачі музею запалювали під відомі хіти в інтерпретації Оркестру.

Тож і “День” і “Ніч в ужгородському скансені” пройшли з аншлагом! Відвідувачі насолодилися неповторною атмосферою дійства та отримали незабутні емоції.

 

Про Захід